Fytotrons en semi-gesloten kas voor BVB Substrates in De Lier

BVB Substrates richt zich op de snelle opkomst van indoor farming

In de nieuw gebouwde onderzoekslocatie in De Lier heeft BVB Substrates twee fytotrons en een semi-gesloten kas laten realiseren. BVB Substrates richt zich hiermee op de snelle opkomst van indoor farming. De fytotrons en semi-gesloten kas werden gerealiseerd door Nijsen.

In de high-tech fytotrons worden substraten voor de meerlagenteelt ontwikkeld. De meerlaagseteelt stelt andere eisen aan substraten dan de kasteelt. Zo speelt het gewicht een belangrijke rol. En er gelden strenge hygiënemaatregelen omdat iedere invloed van buitenaf ongewenst is. De R&D-afdeling van BVB Substrates gebruikt de nieuwe ruimtes voor groeiproeven en onkruidtesten. Ook worden er probleemsituaties uit de praktijk onderzocht, zodat goed onderbouwd teeltadvies kan worden gegeven.

Indirect koudwatersysteem
De ruimtes worden geconditioneerd via een energiezuinig indirect koudwatersysteem. De semi-gesloten kas wordt verwarmd vanaf de centrale warmtepompinstallatie. De fytotrons zijn ingericht met in hoogte verstelbare meerlaagse stellingen, voorzien van waterbakken en frames waarin verlichting is opgehangen. De kas is voorzien van eb-vloedroltafels.

Philips Dynamic assimilatieverlichting
De ruimtes zijn voorzien van de Philips Dynamic Greenpower ledmodules. Bij deze assimilatieverlichting zijn de verschillende kleuren geïntegreerd. De lichtintensiteit kan per kleur (rood/blauw/wit/verrood) worden aangepast, zodat het lichtspectrum volledig naar wens kan worden samengesteld. In de onderzoeksruimte is de verlichting per kleur dimbaar tussen 0-100%. In de besturingsmodule van Nijssen kunnen afzonderlijke lichtgroepen worden gedefinieerd, zodat de verlichting per laag en/of per stelling afzonderlijk kan worden geregeld. In de kas kan de verlichting per halve roltafel apart geschakeld worden.

Geïntegreerde irrigatie en bevochtiging
Nijssen leverde ook de complete waterzijdige installatie voor irrigatie en bevochtiging. Irrigatie vindt plaats op basis van specifieke recepten. De aansturing is geïntegreerd in de besturing en visualisatie. De watergift in de kas kan worden geregeld per roltafel en in de fytotrons per teeltlaag – handmatig instelbaar of automatisch in te plannen. Via sensors wordt de samenstelling van het water voorafgaand aan watergift gecontroleerd.

Uniforme luchtverdeling

Voor een uniforme luchtcirculatie en een tochtvrije luchtinbreng is een van de fytotrons voorzien van een luchtverdeelwand en verlaagd plafond met geperforeerde aanzuigstrook. Beide fytotrons zijn voorzien van luchtverdeelslangen en een ultrasone luchtbevochtiger. Door plaatsing voor de uitblaas van de luchtkoelers wordt een uniforme bevochtiging gerealiseerd.

Ventilatie vanuit omliggende ruimtes

De ruimtes worden geventileerd met lucht die wordt aangezogen vanuit omliggende ruimtes in het pand. Dit heeft als voordeel dat de aangezogen lucht al min of meer geconditioneerd is. Zo wordt gegarandeerd dat de ventilatie bij extreme buitentemperaturen het klimaat in de ruimte minimaal verstoort. De afgevoerde ventilatielucht in de ruimtes wordt op overdruk direct naar buiten toe getransporteerd. Het ventilatiedebiet in alle ruimtes is via de besturing traploos instelbaar.

Geïntegreerde regeling
Het Nijssen Control system stuurt de klimaatregeling en ventilatie, de assimilatieverlichting, de bevochtigingsinstallatie, de toediening van voedingswater en de rolschermen in de kas. Via de gebruiksvriendelijke visualisatie worden alle parameters ingesteld en gemonitord.

“Flinke stap vooruit”
“Met de nieuwe Philips ledverlichting en een sterk verbeterde klimaatbeheersing maken we een flinke stap vooruit,” aldus Kees van Koppen van BVB Research. “Onder meer de luchtvochtigheid en het lichtniveau kunnen we nu beter controleren. De proefkas en fytotrons zijn onderdeel van BVB Research en bevinden zich samen met het laboratorium in ons nieuwe BVB Innovationcentre in De Lier. In dit BVB Innovationcentre bevindt zich ook de BVB College ruimte waarin we trainingen geven aan klanten, telers, studenten en eigen medewerkers. Dit geheel is een mooi visitekaartje voor ons bedrijf.”


Bron: www.nijssen.com