Innoverende Paddenstoelendag 2018

Op donderdag 19 april vond Dé Nationale Paddenstoelendag plaats op locatie bij The Scelta Institute te Venlo. Vanuit het thema “De paddenstoelenwereld versnelt”, zorgden de organiserende partijen voor een interactief en innovatief programma voor de ruim tweehonderd aanwezige kwekers, teeltbedrijven, toeleverende industrie en kennisinstellingen.

De organisatie van de zevende editie van Dé Nationale Paddenstoelendag was in handen van Delphy, Scelta Mushrooms, LTO vakgroep Paddenstoelen en Mushroom Valley. Het event werd geopend door Ko Hooijmans. Als voorzitter van de LTO Vakgroep Paddenstoelen benadrukte hij de kansen voor champignons als gezond product en de mogelijkheden van paddenstoelen als vleesvervanger. Vervolgens sprak Jan Klerken, directeur van Scelta Mushrooms, over de wereldwijde ontwikkelingen in de consumptie van paddenstoelen. Zo worden champignons steeds meer ingezet als smaakversterker en ook in de diervoeding maken champignonextracten een opmars mee. Klerken benadrukte dat hij trots is op de Nederlandse paddenstoelensector en de rol van Nederland als innovatief champignonland.


It’s time to move
Na het eerste plenaire deel - waar ook nog aandacht was voor de Woodfunghi conferentie die Mycelia van 3 tot 6 juni organiseert in Gent - vonden drie workshops plaats, verzorgd door Delphy, Mushroom Valley en LTO vakgroep Paddenstoelen. De workshop van Mushroom Valley werd verzorgd door Jan Janssen en Geert Buskes en stond in het teken van ‘paddenstoelen in de wereld van social media’. Door middel van een interactieve quiz, werden de bezoekers bewustgemaakt van de steeds grotere rol die social media spelen in het leven van de consument en welke kansen dit biedt voor de paddenstoelensector. Een voorbeeld van deze ontwikkeling binnen Mushroom Valley is de app waar het platform sinds kort mee werkt om de interactie tussen de proud partners te vergroten. Een ander onderwerp wat Janssen benadrukte was de behoefte aan goede opleidingen om de sector de komende jaren te voorzien van goed personeel.


Ticket to ‘s Hertogenbosch 
In het tweede plenaire deel van het programma kwam naar voren dat educatie en consumptie twee hoofdelementen zijn voor een succesvolle paddenstoelensector in de toekomst. Hoe krikken we de champignonconsumptie op en hoe zorgen we voor goed opgeleid personeel om de groei en ontwikkelingen binnen de sector te kunnen bijbenen. Onderdelen waarop doorgepakt moet worden! Zou het mogelijk zijn om educatie en consumptie volgend jaar te integreren in de technische Champignondagen? Wethouder Paul Driessen van de gemeente Horst aan de Maas en Burgemeester Kees van Rooij van Meijerijstad, gaven aan hier vol voor te gaan! Dé Nationale Paddenstoelendag werd afgesloten met een diner en borrel. De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie! 

Presentaties workshop en Aftermovie

Download hier de workshop van Mushroom Valley. 

Download hier de Social Media Kennisquiz

Bekijk hier de aftermovie van Dé Nationale Paddenstoelendag.